Som man kan gissa av mitt namn så har jag kopplingar till Frankrike. Florence, ett mycket vanligt namn i Frankrike, är mina föräldrars val. Är det kanske det som gjorde att jag bestämde mig för att åka till Frankrike i 20-årsåldern? Landet där mitt namn hör hemma. Jag träffade min make för 28 år sedan, en sen höstnatt på ett diskotek i Chambéry. Han var 20 och jag 21 år. Chambéry är en stad som ligger där alperna börjar resa sig. Där jag skidat, klättrat och vandrat mig igenom dagarna men också studerat och dansat mig genom nätterna. Den sena höstnatten kom inte bara min man in i mitt liv utan också den godaste av chokladkakor. Varje fransk familj har sitt eget hemliga recept på Gateau au chocolat som skrivs ned och skickas vidare genom släktleden. För att fira Folkhögskolans dag delar jag med mig av vårt recept, lova att inte sprida det vidare!
Gateau au chocolat de Mamie
250 gram mörk choklad (70%)
250 gram smör
250 gram strösocker (ca 3 dl)
80 gram vetemjöl (ca 1,3 dl)
6 ägg
Gör såhär:
Smält smöret tillsammans med chokladen i en kastrull på mycket svag värme.
Vispa sockret med äggulorna tills det blir vitt.
Blanda i mjölet i socker- och äggblandningen.
Blanda i den smälta chokladen-
Vispa äggvitan till ett hårt skum och blanda till sist i äggvitorna försiktigt så att inte luftbubblorna försvinner.
Häll smeten i en smörad och bröad form och gräddag i 20-30 minuter i 150 graders ugnsvärme. Kakan ska vara lös i mitten när den är klar. Låt svalna lite och är med vispad grädde eller glass. Bon appétit!
Text: Florence Rambaud Foto: ”Quinoa Chocolate Cake” by karen_neoh is licensed under CC BY-SA 2.0