Att hitta jobb som nyutexaminerad ung är inte lätt, och när både standarden och kraven höjs tappar våra unga hoppet. Men hur svårt ska det egentligen vara att hitta ett jobb idag? Och hur kommer det sig egentligen att den svenska ungdomsarbetslösheten är historiskt hög?
Att skaffa sitt första jobb kan vara svårt. Och det är inte alltid lätt att veta vart man ska börja. Framför allt när man inte har någon som helst aning om vad man ska bli. Eller saknar den utbildning som många företag efterfrågar. Många ungdomar söker sig därför till servicebranschen, ett jobb på en restaurang eller ett café kan vara en bra start för många. Men vad händer då när företagen som tidigare har anställt ungdomar med gymnasieexamen eller mindre. Börjar ställa krav på utbildningar eller erfarenheter.
Att många företag ställer krav på utbildning och erfarenhet behöver ju inte heller vara dåligt. Tvärtom så gynnar det både företaget och arbetsledaren. Och det är ett lätt
sätt att i tidigt skede av anställningen utgöra vilka som är lämpliga för jobbet utan att behöva gå igenom alla som ansökt. Och detta innebär då en massa saker. Det gynnar företagen men inte ungdomar som nyss tagit studenten.
Och samtidigt som vi lever i en teknologisk värld som varje dag expanderar, så ökar jobben. Jobb som kanske inte ens existerande för 10 år sedan. Jobb som kräver en viss kompetens eller en högre utbildning. Mycket av dem såklart kopplat till just teknologin. Sajten indeed.com kom i mars 2021, ut med en lista för bäst passande jobb för så kallade ”millennials”. ”Millennials” är det uttryck som används för att beskriva den generation som är födda mellan tidigt 80-tal och sent 90-tal. Det är den första generationen som tidigt introducerades och har vuxit upp med tv, dator, video och internet. Mycket av jobben från listan var därför inspirerat av teknologi och olika sociala och empatiska aspekter.
Men vad kan vi egentligen göra åt arbetslösheten bland ungdomar. Min slutsats är att det egentligen inte handlar om brist på motivation eller att vi nödvändigtvis ska sluta efterfråga utbildningar. Men däremot att man kan börja skapa fler okvalificerade jobb, jobb som inte kräver utbildningar och yrkeserfarenhet. Ungdomar är sårbar grupp på arbetsmarknaden och det är därför viktigt att politiker och fackliga organisationer mer aktivt arbetar för att stärka ungdomars roll på arbetsmarknaden och minskar risken att dem blir utnyttjade.
Text: Emmelie Hansen. Foto: pixabay
Källa indeed.com: https://www.indeed.com/career-advice/finding-a-job/jobs-for-millennials Källa SVT: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ungdomsarbetslosheten-historiskt-hog