Mitt i mysiga Torshälla utanför Eskilstuna ligger Ebelingmuséet. Hanna Svensson, konstpedagog på Ebelingmuseet berättar mer i en intervju med Ibrahim Ibrahim från KVISK.

Vem var Allan Ebeling?

Allan Ebeling var en keramiker, skulptör och målare som bodde i Torshälla mellan 1930–1975. Det som var speciellt med Allan Ebeling var att han var väldigt produktiv, han gjorde oerhört mycket saker, han var nyfiken och ville lära sig nytt och han var inte rädd för att testa nya material. Han var självlärd i mycket. Den enda formella utbildningen han hade var till kemigraf och att han gått på konstskola ett par år.

Allan Ebeling var självlärd keramiker och lärde sig under hela sin karriär nya saker och var nyfiken och ville testa, med skiftande resultat som följd. Han var anställd inom den keramiska industrin mellan 1922–1930, som konstnärlig ledare och formgivare. Men han trivdes inte med att vara anställd utan ville vara egenföretagare och bestämma över sig själv. Han flyttade till Torshälla med sin familj, här fanns det lera och keramikverkstäder.

Under början av sin karriär inspirerades han mycket av gammalt kinesiskt porslin men med tiden skapade han sig ett eget formspråk, med grova, bulsiga former och mycket glasyr. Allan Ebeling var mycket betydelsefull för konstvärlden i Eskilstuna kommun och det finns många konstverk i kommunen som han gjort.

Variation i material och storlek

Ni har konstverk gjorda i trä, både stora och små, kan du berätta mer om dessa konstverk? 

– Allan Ebeling experimenterade med många olika material, varav trä var ett. Hans pappa hade varit möbelsnickare på fritiden och kanske fick han inspiration därifrån. Vi har inte så många verka på museet gjorda i trä men jag vet att han gjort flera saker.

Järn har en stor betydelse och historia i Eskilstuna, ni har många konstverk som är gjorda av järn, kan du berätta om det?

– Som du säger så har järnet stor betydelse för Eskilstuna och det märkte Allan Ebeling också när han flyttade hit. Han var som sagt ständigt nyfiken och ville utvecklas och göra nya saker. Och när han kom hit till Torshälla fick han upp ögonen för att arbeta med  metall, framförallt stål och järnskrot. Vilket han senare kom att arbeta mer och mer med.

Kan vi få veta mer om Allan Ebelings målningar?

– Det jag kan säga om Allan Ebelings målningar är att han målade hela livet. Han målade framförallt för sig själv och det var inget han levde av. Han målade många porträtt och självporträtt. Det man ser i hans målningar rör det privata och personliga, det är familjen och vänner, husdjur och annat som han ser i sin närhet.

Museet

– Det som vi visar på museet är bland annat vår samling konst av Allan Ebeling och två av hans döttrar, Marianne och Harriet Ebeling. Samlingen ändras med jämna mellanrum. Vi har två konsthallar, där vi visar framförallt svensk samtidskonst. Om man vill ställa ut på museet får man skicka in en ansökan. Sen är det museets intendent som beslutar om man får möjlighet att ställa ut.

På museet finns även Foto-Bäckstrand-arkivet. Harald Bäckstrand (1901–1995) kom till Torshälla 1943. Han etablerade affärsrörelsen ”Foto Bäckstrand” och som Torshällas ende yrkesverksamma fotograf fram till 1971 blev uppdragen många. Ebelingmuséet förvaltar Foto Bäckstrands omfattande negativarkiv, vilket utgör ett unikt dokument över stadens liv under nära tre decennier. Delar av arkivet visas digitalt på museet. Bilder kan rekvireras via receptionen.

Har ni konstverk som tillhör museet som är placerade utomhus?

– De konstverken som finns utomhus tillhör kommunen inte museet, men de kommunala konstverk som finns i Torshälla har vi ansvar att förvalta.

Vilka målgrupper besöker museet? Når ni alla målgrupper ni vill nå?

– Som för de flesta museer så består våra besökare framförallt av medelklasskvinnor i övre medelåldern. Men det gäller mest spontana besökare. Vi har programverksamhet för olika typer av målgrupper för att locka en så stor bredd av människor till museet som möjligt. Och vi i stort sett lyckas bra med det.

Hur har Covid-19 påverkat er verksamhet? Kommer ni ha aktiviteter eller visningar online på tanken av Covid-19?

– Covid-19 har påverkat vår verksamhet på så sätt att vi har mindre besökare och vi har fått ställa om några av våra verksamheter. Och vi har börjat göra mer digital verksamhet på sociala medier.

Har museet några aktiviteter som konstkurser eller workshops osv?

– Vi bedriver inga konstkurser men vi har olika workshops och återkommande aktiviteter under terminerna.

https://youtu.be/AeypUhn1Y7U

Text,foto&Video: Ibrahim Ibrahim Red: Tamara Valiente