Hej Moa, du har tidigare läst på Eskilstuna Folkhögskola, vad hände sen?

Efter att ha läst ett år på Recycle Design – Återbruk på Eskilstuna folkhögskola 2019-2020 växte mitt intresse för återbruk och engagemang för klimatfrågor och aktivism. Året i Eskilstuna blev en av inspirationskällorna och anledningarna till att jag valde att i mars i år göra en cykelresa från Linköping till Stockholm på min återbruks-cykel, en cykel dekorerad med trasiga kaffekoppar.

Berätta lite om ditt äventyr:

Jag tog mig från Linköping, där jag bor nu, till Stockholm för att hälsa på min syster. Men istället för att bara hoppa på tåget kände jag för att hitta på ett äventyr, på ett corona-anpassat sätt.
Jag ville göra en resa ihop med min cykel med fokus på att sprida återbruk, ett återbruksäventyr helt enkelt! Syftet med resan var att stanna på ställen längs med vägen som håller på med omställning på olika sätt och också att utmana mig själv genom att cykla längre än vad jag gjort tidigare, utan någon direkt avancerad utrustning.

Det var en häftig känsla att komma fram till huvudstaden efter att ha tagit sig dit med kroppen som kraftkälla och efter inspirerande stopp längs med vägen hos bland annat Lindeborgs Gård i Nyköping och Under tallarna i Järna. Total blev cykelturen 26 mil som jag delade upp i tre dagar. 

Var fick du idéen ifrån, och varför ville du göra detta?


Idén kom till i höstas när jag pratade med min syster, men det blev mer seriöst först mer när jag i julklapp fick av henne att hon skulle bjuda mig på middag hemma i Stockholm, men bara om jag cyklade dit —ibland behövs en liten extra push!

Idéen kom även från att jag älskar att cykla och att hålla på med återbruk så jag ville kombinera det. Sen tycker jag om att ta mig från en plats till en annan och låta själva vägen bli ett äventyr i sig, vilket det verkligen blir upp på cykeln och ute på vägarna. En annan anledning till att jag vill göra cykelturen var för att jag för lite mer ån ett år sedan—precis innan pandemin bröt ut—var ute på en tågluff, som praktik i min utbildning på folkhögskolan, för att intervjua och träffa människor runt om i Europa som arbetar med återbruk och omställning. Jag tyckte det var en väldigt fin upplevelse att möta olika människor, lära av varandra och höra om hur de jobbar för en bättre framtid. Jag ville göra något liknande igen, men istället fokusera på det som finns här i närheten. Det finns så mycket viktigt och bra här också att lära av, att se sig om kring och utforska där vi befinner oss just nu.

Det är lätt att tappa handlingskraft när man hör om allt som sker i världen och om klimatkrisen, men jag tror vi behöver peppa varandra till görandet, att våga ställa om och att se exempel på att det går, genom tillsammans-kraft! För mig är det viktigt att agera, det hjälper mig må bra och känna hopp, den här cykelturen är ett exempel på ett sätt att agera som funkar för mig.

Hur bodde du längs med vägen?

Jag har en kompis i Norrköping där jag bodde en natt och hittade jag en enkel airbnb stuga i Nyköping. Det skulle vara roligt att tälta, men det får bli en annan gång, kanske när jag cyklar tillsammans med någon annan.

Det är även väldigt roligt att tidningar hört av sig och vill skriva om mitt äventyr, för då sprids tankar kring återbruk och alternativa sätt att resa på ännu mer.

– Moa Berglund

Hör förberedde du dig?

Jag såg att det skulle vara fint väder den kommande veckan och jag hade inte så mycket att göra i plugget, så jag bestämde mig ganska spontant att nu kör jag! Packade en ryggsäck med stormkök, choklad, badkläder, cykelpump och kedjeolja.

Jag cyklar mycket till vardags, vilket gör att jag är ganska van vid att sitta på sadeln och trampa mig fram. Ett av mina bästa tips är att införskaffa sig ett par cykelbyxor med en kudde i om du ska cykla en längre sträcka för att inte få så ont i rumpan.

Tyckte du det kändes läskigt att bara ge sig iväg helt själv och utan att ha planerat så mycket?

Nej inte direkt, jag tycker om att göra saker utan någon tydlig plan och att ta mig till platser jag inte varit på innan. Alla människor jag mötte längs med vägen var väldigt snälla och hjälpsamma! En intressant och viktig fråga att ställa sig är vem som vågar röra sig i det offentliga rummet. Det offentliga rummet är till för oss alla och en plats där alla ska kunna röra sig fritt, mötas och utforska, frågan är om alla har samma förutsättningar att våga?

Vad har du fått för respons från andra?

Väldigt fin respons och pepp! En av delarna av resan var att jag sista dagen vill samla in pengar till Naturskyddsföreningen, det var då jag skulle ta mig den längsta sträckan på 14 mil. För att orka varje mil delade jag på sociala medier att jag behövde energi i form av att folk swishade en gåva till Naturskyddsföreningen, vilket gav bra respons, pengar till något som känns viktigt och energi att trampa på.

Det är även väldigt roligt att tidningar hört av sig och vill skriva om mitt äventyr, för då sprids tankar kring återbruk och alternativa sätt att resa på ännu mer.

Info

  • Namn: Moa Berglund
  • Ålder: 24
  • Gör: Studerar teknisk design på Linköpings universitet och sysslar mycket med återbruk och klättring
  • Kontakt: @moamountain på instagram
  • Nästa äventyr?: Det blir förmodligen en cykelresa från Linköping till Göteborg i början av sommaren

Print Friendly, PDF & Email