Lucie arbetar på Länsstyrelsen i Södermanlands län, med arbetsuppgifter om integration och nyanlända till Sverige. Hon är från början utbildad geolog. Agneta arbetar på Länsstyrelsen i Södermanlands län. Agneta är arkeolog och har tidigare jobbat med arkeologiska utgrävningar och karterat fornlämningar på olika platser i Sverige.

Agneta, som är arkeolog har länge märkt att folk tycker att det är spännande att veta mer om fornlämningar och arkeologi. Speciellt om de fornlämningar som finns nära där man bor. Men det finns väldigt lite information och berättelser om fornlämningar i Sverige.  Lucie, som arbetar med Integrationsfrågor, och jag tänkte att det vore ett bra sätt för både dem som bott länge i Sverige och dem som flyttat hit nyligen, att få träffas och prata med varandra. Och då skulle just fornlämningar i närområdet kunna vara en bra plats att träffas på och en rolig sak att prata om.

De har försökt att välja olika teman att prata om, tex mode och kläder, mat man ätit förr och äter nu på olika platser, lekar man lekt och leker nu och olika instrument, människor sätt att vara och husdjur och jakt djur. Sådana saker som människor tänker på idag och som människor säkert också tänkte på för länge sedan, i forntiden. De tror att kläder och mat har varit det de flesta gillar att prata om. Då tycker många att det är roligt att prata om varför man klär sig på olika sätt och hur olika moden såg ut förr i tiden, och ser ut nu för tiden. Och det är roligt att prata om ovanliga maträtter som man ätit förr i tiden och som man äter på olika platser i världen nu för tiden.

De pratar om olika saker, teman, på alla våra vandringar. Eftersom de vandrar på samma platser varje år tänkte de att det ändå ska kunna vara intressant att följa med flera gånger.  Och de har haft flera medvandrare som har följt med många gånger varje år.

Bland dessa platser finns Årby Skogn i Eskilstuna, som är ett skyddat område som innehåller många gravar och enskilda gravar också för olika epoker, förutom runstenarna där de har gamla skrifter och inskriptioner. Jag filmade den turen och dokumenterade den med en kort dokumentärfilm, jag hoppas att ni gillar den.

Berättaren i filmen: Lars Wennerholm

Foto, text och redigering: Ibrahim Ibrahim