Årets stipendium 2022 tilldelades konstnären Ellen Ehk Åkesson.

 

Höst och stipendieutdelning innebär för Carl-Axel Valéns stiftelse ett återkommande och kärt evenemang. Sedan 2006 har stiftelsen delat ut stipendium till en förtjänt konstnär.

Årets stipendium 2022 på 200,000 kr tilldelades konstnären Ellen Ehk Åkesson.

Stipendiet kan inte sökas. Att plocka fram en kandidat görs av en extern grupp med god kännedom om svenskt konstliv som på styrelsens uppdrag plockar fram förslag till konststipendiat och motiverar sitt förslag inför beslut i styrelsen.

Juryns motivering

Ellen Ehk Åkesson har utvecklat en alldeles egen skulptural bildvärld där hon använder sin djupa hantverkskunskap som ett slags förstärkare. Hon låter materialen, keramiken och glaset slå an tonen, som en vibrerande basgång ur vilken objekten växer fram. Juryn fascineras av Ellen Ehk Åkessons unika konstnärskap, av att hon ständigt överraskar och förnyar utan att släppa taget om sitt starka karaktäristiska uttryck.

Hennes verk är autonoma solitärer som bär egna narrativ och som, när de får samlas i grupp bjuder in till nya berättelser, till förföriska landskap av färger och former. Ehk Åkesson spelarmed kontraster, mellan det blankaste blanka och mattaste matta. Hon träffar den exakta balansen mellan välbehag och obehag, mellan det sorgesamma och det lustfyllda. Där, i Ellen Ehk Åkessons landskap, vill vi få vandra.

Ellen Ehk-Åkesson

 

Jury

Bianca Maria Barmen

Maj Sandell

Pia Lagewald

Stiftelsens huvudsakliga uppdrag – att stärka svenskt konstliv genom att premiera ett betydande konstnärskap görs alltid med utgångs-punkt i vår grundares önskan och vilja att de pengar han förtjänat på konsten skall återbördas till konstnärerna.

Carl-Axel Valén denne dynamisk och karismatiske person startade sin yrkeskarriär som bonddräng. I början av 1960-talet blev han utnämnd till generalsekreterare i World Assembly of Youth, Bryssel. Vid 40-års byter han sin sociala inriktning i arbetslivet för att bli framgångsrik gallerist och förläggare.

Intresset för konst väcks under åren i Bryssel mycket tack vare hans dåvarande hustru Eliana.

Vid återkomsten till Stockholm i slutet av -60-talet, med goda konstkontakter upparbetade och med ett växande konstintresse, startade han Galleri Narva. Verksamheten växte snabbt så i början av -80 talet förvärvar han Galerie Aix på Karlavägen.

Under perioden 1982 till 1991 blev en glansperiod för verksamheten med en succesiv övergång till förlagsverksamhet. Stora projekt tillsammans med flera av dåtidens kända konstnärer Peter Dahl, Jordi Arkö och Åsa Bengtsson för att nämna några.

Vid slutet av hans framgångsrik yrkeskarriär – utan några barn som kunde ta över väcker han tanken att intjänade pengar borde återföras till konstnärerna

Det är då Eskilstuna kommer med i bilden med sitt nya konstmuseum.

Efter många möten och samtal beslutas att den nya stiftelsen förläggs till Eskilstuna med ett konstituerande möte 6 sept 2006.

Hur bedrivs då arbetet idag. Eftersom stiftelsen är juridisk fristående från kommunen och konstmuseet så regleras vårt nära samarbete med ett avtal.

Ellens konst går att beskåda på Eskilstuna konstmuséum fram till den 29 januari 

 

Text och fotografi

Ibrahim Ibrahim

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *