På torsdagen den 10/11 kommer Janica Hagfors ha vernissage för sin utställning ”Den blå timmen”. Kom och titta det är öppet för allmänheten under skolans öppettider. Utställningen kommer att hänga fram till och med den 2/12.
jannica hagfors, fors sweden, portrait, black and white, designer, fashion, linda andersson, fotograf

Pressmedelande:

Mode- och fotoutställning på Eskilstuna Folkhögskola belyser skogens rättigheter

I korthet:

Den 10e november öppnar utställningen Den Blå Timmen i Eskilstuna folkhögskolas konsthall. Bakom utställningen står modedesignern Jannica Hagfors, Beckmans Designhögskola, och modefotografen Linda Andersson.

Utställningen innehåller mode, illustrationer och fotografier. Det centrala temat handlar om människans relation till skogen och hur den har förändrats. Utställningen har öppet under en månad. 

Lång version: 

Mode- och fotoutställning på Eskilstuna Folkhögskola belyser skogens rättigheter

Den 10e november öppnar utställningen Den Blå Timmen i Eskilstuna Folkhögskolas lokaler. Bakom utställningen står modedesignern Jannica Hagfors, med examen från Beckmans Designhögskola, och modefotografen Linda Andersson.

Utställningen består bland annat av ett flertal plagg, illustrationer och fotografier, som tagits bland annat i skogarna runt Surahammar.

”Det centrala temat handlar om hur vi människor anser oss ha rätt till skogen och på vilket sätt. Är skogen enbart materia som vi kan bruka eller något som lever och har ett existensberättigande i sig självt? Det vill vi väcka tankar kring”, säger Jannica Hagfors.

I strävan efter att nå en mer hållbar modeindustri lyfts skogsråvaran ofta som en potentiell lösning. I den diskussionen saknas perspektivet kring hur skogen har brukats och att det är skillnad mellan produktionsskog och levande naturskog.

För att representera skogen använder sig utställningen av skogsrået som central gestalt,  hämtad ur svensk och finländsk folktradition och som i utställningen vaknar till liv igen för att möta människorna som har gjort intrång på hennes revir.

“Jag vill närma mig en så polariserad och komplex fråga genom att öppna upp för ett historiskt perspektiv. Förr hade människor en mer personlig relation till naturen, det var något som man respekterade och var beroende av. Om skogen hade en talan i dag, vad skulle den då säga om vårt förhållningssätt?” säger Jannica Hagfors.

Modefotografen Linda Andersson ligger bakom fotografierna i utställningen: 

“Jag har velat bidra till att den som besöker utställningen ska känna att de går genom linsen på kameran och in i en annan värld. Det är då ett fotografi talar som mest, när man känner att man själv är närvarande i scenen”, säger Linda Andersson. 

Utställningen visas på Eskilstuna Folkhögskola med start den 10 november och är öppen tom 2 december.

Om ni önskar fler bilder eller kommentarer, se kontaktuppgifter enligt nedan:

Jannica Hagfors

Telefon: 073-649 49 36

E-post: jannica.hagfors@gmail.com

Linda Andersson

Telefon: 070-881 42 60

E-post: lindaandersson.fotograf@gmail.com

Kontaktperson på  Eskilstuna folkhögskola:

Telefon: 076-721 73 26

johanna.gilljam@regionsormland.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *