Under torsdagen den 1/12 var det pompa och ståt på Eskilstuna folkhögskola. Anledningen till detta var att skolan firade sin 60-åriga existens. Dagen innehöll en mängd olika aktiviteter som musik, pingis, graffitimålning julfika och tal. 

 

Under rådande parlamentariskt läge är folkhögskolan som form under attack. Den högerregering i samarbete med ett mer högerkonservativ parti som SD har dessvärre fått negativ inverkan på folkhögskolan som utbildningsform. Och, olyckligtvis sammanfaller den nya högerregeringen med Eskilstuna folkhögskolas 60-års dag, men kanske desto viktigare att fira dess existens. På radio och i tidningar har vi kunnat läsa om att Eskilstuna folkhögskola tvingas dra ner på grund av utelivet stadsstöd vilket är en direkt konsekvens av den nya regeringens politik. Ur ett demokratiskt perspektiv och med demokrati på nedgång globalt så kan en anse att det är viktigare än någonsin att vi som samhälle försvarar skolformen—kanske viktigare än någonsin. Därför firade skolan med högt huvud och stolthet att den funnits i sedan 1962. Klart är att skolan är uppskattad av både personal och främst deltagare. Skolan är en viktig aktör och en—för vissa—avgörande plats för många individers liv.

Deltagare fick gå loss på skolans graffitivägg, mycket uppskattat.

Eskilstuna folkhögskola startade 1962 som en filial till Gripsholms folkhögskola. Då endast med en kurs. Sedan starten har skolan och intresset för densamma ökat och växt så det knakar.Detta firades under avslappnade former torsdagen den 1/12. Alla deltagare och personal erbjöds olika aktiviteter såsom schack-turnering, julpyssel, graffitimålning och danstävling för att nämna några aktiviteter. Deltagarna fick även njuta av livemusik från skolans musikklass och av den eminente musikern Fad som spelade Oudh. 

Idag har skolan konstutbildningar, allmän kurs (gymnasieskola) och olika yrkesutbildningar. Skolan har även profilerat sig och arbetar hårt med hållbarhet både när det kommer till oss som konsument och socialt. Därför har skolan även en återbruks-kurs där saker som är skräp för någon blir förvandlat och förädlat till något nytt. Skolan är även en viktig aktör för att få sjukvårdspersonal i arbete i sverige genom att erbjuda kurser i Svenska i allmänhet men främst facksvenska inom vårdyrken. Den senare har varit ytterst framgångsrik och har lyckats få både läkare, sköterskor och annan vårdpersonal i arbete. 

Schackturnering, koncentrationen var svårt allvarlig.

Vi önskar skolan ett stort GRATTIS och hoppas på många fler år framöver som skola. Länge leve folkbildning, demokrati och eget tänkande! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *