Den 14 februari kommer Quilty till Eskilstuna igen. Bandet firar 30 år och har bjudit in den irländska folkmusikern Andy Irvine som gäst. Irvine är en av Irlands mest hyllade musiker och har bland annat spelat i band som Sweeneys’ Men, Planxty och Patrick Street. Turnén inleds i Eskilstuna på Teatern.

Den 14 februari startar Quilty en 12 dagar lång turné tillsammans med Andy Irvine, de inleder i Eskilstuna och sista konserten ges på Folkmusikens Hus i Rättvik. Via email berättar Dag Westling om vad som komma skall och hur Andy Irvine har influerat Quilty.

Det var när Andy Irvine spelade på Stallet i Stockholm 2019 som Quilty etablerade kontakt med Irvine, de bytte mailadresser med varandra och skämtade att de på så sätt i alla fall kunde låtsas att de skulle ha vidare kontakt. Det var då som idén om ett framtida samarbete planterades. Så småningom skickade Quilty ett välformulerat mail med en inbjudan till en gemensam Sverigeturné.

Westling berättar att repertoaren till den här turnén kommer att bestå av låtar som Quilty plockat ut från Irvines rejäla låtkatalog. Det blir så klart traditionella folkvisor och eget material men även någon bulgarisk instrumentallåt. Under 60-talet reste Irvine runt i de sydöstra delarna av Europa och tog till sig mycket av den traditionella musiken, bland annat just från Bulgarien. Den tog han även med sig in i bandet Planxtys musik. Irvine var en pionjär när det gällde världsmusik. Givetvis kommer de även att framföra låtar ur Quiltys repertoar.

Planxty fick sitt genombrott på 70-talet och en ny generation fick upp ögonen för irländsk folkmusik. Deras säregna sound med exotiska instrument som bouzouki, mandolin och irländsk säckpipa tillsammans med Andy Irvines speciella spelstil var nyskapande men innehöll även en traditionell touch, konstnärligt helt enkelt. Hans sätt att arrangera låtar framkallade mer ett vemod än den där pubmentaliteten som ofta förknippas med irländsk folkmusik. På det sättet har Quilty influerats av Planxty och Andy Irvine. Nu när Quilty fyller 30 år vill de fira genom att bjuda in Irvine och hylla hans musikaliska livsgärning samt presentera honom för sin egen publik.

Westling tycker att det känns bra att turnén inleds i Eskilstuna, här har de etablerat en fin kontakt med både publik och arrangör. Quilty har sedan starten fått återkommande inbjudningar från föreningen Tontroll, något de är tacksamma för. De känner sig trygga i att sjösätta detta unika konsertprogram i Eskilstuna.

Biljetter till konserten i Eskilstuna
Quiltys Hemsida med alla turnédatum
Quilty på Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *