Under tisdagen 19 september deltog tusentals i den nationella manifestation som Sveriges Lärare Folkhögskola initierade under parollen #FolkhögskolanBildarSverige. Deltagare och personal från Sveriges 154 folkhögskolor samlades på Sergels torg i Stockholm, Stortorget i Malmö, Gustaf Adolfs torg i Göteborg och på flera andra platser runt om i landet för att sätta fokus på folkhögskolans utsatta läge – men framför allt för att lyfta folkhögskolans betydelse. 

 

Bakgrunden till manifestationen är det minskade stadsanslaget på 450 miljon kronor, som i sin tur lett till att över 200 lärartjänster dragits in och 3000 utbildningsplatser gått förlorade. 

Från Eskilstuna folkhögskola fanns ca 150 deltagare och personal på plats på ett smockfullt Sergels torg. Den stora folkmassan talade sitt tydliga språk – det är många vill stå upp för folkhögskolan! Musiken ekade inledningsvis över torget och på plakat löd texter som ”Rör inte min folkis” ”Bevara folkhögskolan, bevara demokratin” och ”folkhögskolan föder framtidens kultur”. 

 

 

Tomas Rosengren, ordförande från Sveriges Lärare Folkhögskola välkomnade till torget

  • Jag är oerhört glad över att se så många som har samlats till den här manifestationen. Och det har spridit sig som en löpeld på flera platser i landet.

En av dagens talare var Maria Irving, vice ordförande för Sveriges Lärare som var kritisk till att regeringen skär ner på resurser till folkhögskolan. 

  • Regeringen tog bort pengarna till extraplatserna och skrev inte upp grundstadsbidraget och det kommer de inte heller att göra de kommande fyra åren. Detta är inget annat än en regelrätt skandal. 

Hon poängterade även att de 100 miljoner som folkhögskolan får under nästa år bara är en femtedel av det som redan skurits bort. 

Talade under eftermiddagen gjorde även Emil Jenssen, musiker och författare

Prima Singh, styrelseledamot Equmenia

Olle Westberg, generalsekreterare för Rörelsefolkhögskolronas intresseorganisation, RIO

Under eftermiddagen fylldes Sergels torg vid flera tillfällen av musik framförd av musikklasser från Skeppsholmens folkhögskola och Birkagårdens folkhögskola. 

/Johanna Gilljam, Kommunikatör Eskilstuna folkhögskola

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *