Eskilstuna Folkhögskola har senaste tiden haft ett ökat antal utlandsfödda deltagare som anvisats från Arbetsförmedlingen till studiemotiverande kurs SMF. De allra flesta av dem kommer förmodligen från krigshärjade länder med alla de trauman det medför. Många har dålig hälsa och tagna av situationen att hamna i ett nytt land med så många olika krav och anpassningar. Inte alla men några har av olika anledningar svårt att ta till sig vårt språk och måsten i samhället. Dom hamnar av ekonomiska skäl i områden där de inte ofta har anledning att prata svenska. En del lever till och med i egna sociala strukturer utanför det svenska samhället för att känna trygghet och få en roll i livet.

I många år har dom varit i fokus i Sveriges samhällsdebatt som ett problem snarare än tillgång trots att dom är en av våra viktigaste delar på en arbetsmarknad som vi inte kan fylla behoven till. Vem bär ansvaret för en integrering eller inkludering, myndigheterna eller invandraren? Kan samma krav ställas på alla människor vart dom än kommer från för länder, samhällsklasser eller utbildningsnivåer? Vart börjar och slutar den humana flyktinghjälpen och övergår i en systematik?

Regeringen har nu beslutat om att utreda kraven för att bli svensk medborgare och utredningen väntas vara klar i september 2024. Det ska bli intressant att se om de föreslagna kraven kommer vara rimliga eller högre än vad som ställs på redan invigda svenskar. Ofta kan jag inte svaren i TV programmet ”Vem är smartare än en 5:e klassare” och jag kan säkert inte heller alla svaren på SFI. När blir eller är man svensk och vad är värt att mätas?

Vi tog med våra utländska SMFdeltagare till Kommunfullmäktige där många diskussioner och beslut tas som handlar om dem och övriga medborgare i Eskilstuna. 

Utdrag ur regeringens beslut

”En särskild utredare ska lämna förslag på skärpta krav för svenskt medborgarskap. Syftet är att stärka medborgarskapets status och främja ett inkluderande samhälle där individen stärks och ökar sina möjligheter att aktivt delta i samhället.”

Läs mer

https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2023/09/skarpta-krav-for-svenskt-medborgarskap/ 

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/69Kzge/regeringen-hojer-kraven-for-svenskt-medborgarskap 

text: Stefan Moller – Lärare på kursen SMF på Eskilstuna folkhögskola

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *